Jurij Mikuletič (1955 – 2021)

07.09.2021

Presenetila in razžalostila nas je vest o odhodu moža, očeta, sodelavca, veterinarja, ljubitelja narave, lovca in izjemnega slikarja. Njegovo sodelovanje z Javnim zavodom Triglavski narodni park je trajalo desetletja. Naravo, kot jo je risal in slikal Jurij Mikuletič, biodiverziteto prikazujejo na način, ki mu ni para. Pogrešali ga bomo kot sodelavca na čudovitih poteh varovanja in ohranjanja narave ter kot izjemnega umetnika.

Jurij Mikuletič je bil tako rekoč »hišni slikar« narodnega parka, saj njegove osupljivo realistične portrete flore in favne Julijskih Alp lahko obiskovalci srečajo tako na informacijskih tablah na terenu narodnega parka, kot v infocentrih in tudi na parkovnem kombiju - mobilni info točki.
Njegov občutljivi čopič je natančno ujel cvetje, drevesa, žuželke, ribe, ptice, dvoživke ter male in velike sesalce - take, ki jih lahko opazimo in take, ki opazujejo nas, ko občudujemo njihovo domovanje - različne habitate narodnega parka.

Jurij Mikuletič se je rodil leta 1955 v Ajdovščini. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskoval v Tolminu, Leta 1982 pa diplomiral na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani na oddelku za veterino.
Risati in slikati je začel že zelo zgodaj, kot 4 letni deček pa je že imel objavljene prve risbe v Pionirskem listu. Vse, kar se mu je najbolj vtisnilo v spomin na babičini kmetiji, kjer je preživljal veliko časa v otroštvu ter na lovskih pohodih z očetom, je z izrazitim realizmom zabeležil z risbo. Zato ni nič čudnega, da je želel živali poznati tudi od znotraj in je postal veterinar. V njegovem vseživljenjskem ustvarjanju je nastal zelo velik opus del: ilustracije za brošure, vodnike in priročnike, revijalne ilustracije v domovini in tujini, ilustracije v učbenikih, osnutki za plakete, značke, nalepke, embleme, priznanja in praporje, plakate, prospekte, slovenske poštne znamke, koledarje doma in v tujini itd. Eno izmed njegovih najbolj znanih del je njegova monografija Jurij in divje živali, ki je izšla leta 1993 pri založbi Lipa v Kopru. Njegova poteza je živa in pripovedna, korektna a hkrati naravna. Risbe Jurija Mikuletiča nam pomagajo doživljati naravo in vse, kar je v njej živega. Podobe pred nami živijo, gibljejo se kljub svoji dvodimenzionalnosti. Umetnik upodablja življenje, skozi svoja dela se najbolj čuti njegova velika ljubezen in spoštovanje do rastlin in živali.
Razstavljal je že po celotni Sloveniji, v tujini pa vse od Udin, Trsta, Belluna, Pavie, Milana, Hamburga in Aoste, v Pragi in Capetownu. Poleg številnih slovenskih priznanj kot na primer Bronasto, srebrno in zlato plaketo revije Lovec je v sosednji Italiji prejel Malo in Veliko plaketo Diana, Sprejet je bil v Red lovskih slikarjev Deutsches Jagd und Fischereimuseum iz Munchna ter prejel častitljivo nagrado Mednarodnega sveta za lov in ohranitev divjadi (CIC) v Parizu.


Ob nepričakovanem in prenaglem odhodu svojcem izrekamo iskreno sožalje. Izguba je nenadomestljiva. Njegov spomin pa bo živel še naprej, saj bo umetnost izpod njegove roke tudi v bodoče ostala rdeča nit poslanstva ozaveščanja in izobraževanja najširše javnosti o dragocenostih Triglavskega narodnega parka.


mag. Janez Rakar, direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park

***

V Infocentru Triglavska roža Bled in Centru TNP Bohinj ob letošnjem jubileju Triglavskega narodnega parka gostimo razstavo Jurija Mikuletiča Portreti biodiverzitete narodnega parka.

Razstava prikazuje originalne slike/ilustracije in z njimi neverjetno natančnost ustvarjalca, ki je vsako vrsto portretiral kot velik poznavalec in občudovalec narave in njenih prebivalcev.

Razstava bo gostovala tudi na ostalih info mestih TNP, in sicer:
• v Zeleni hiši v Kobaridu od 11.10. do 21.11.2021
• v Slovenskem planinskem muzeju od 22.10. do 21.11.2021