Narava brez meja - praznovanje 40. in 60. obletnice Triglavskega narodnega parka v Trenti

28.07.2021

Prvi dogodek ob 40. in 60. obletnici Triglavskega narodnega parka, 25. obletnici Naravnega parka Julijsko predgorje in ob 50. obletnici programa UNESCO Človek in biosfera je v soboto, 24. julija 2021 v Trento privabil domače in tuje obiskovalce.

Pred pred Informacijskim izobraževalnim središčem Triglavskega narodnega parka Dom Trenta  je za uvod kot pozdrav domačinov zazvenela pesem Oj, Triglav moj dom v izvedbi Moškega pevskega zbora Triglav Trenta, obiskovalce pa je prvi nagovoril podžupan občine Bovec Vasja Vitez. Program so obogatili otroci iz Podružnične šole Soča, edine šole v parku, in Barski kvintet iz Terske doline.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje gospod Robert Cugelj je v slavnostnem nagovoru izpostavil, da bivanje v takšni naravni idili, kot je območje Triglavskega narodnega parka, ni samoumevno. Tesno povezanost med zdravjem in ohranjenem narave pa je izrazil z naslednjimi besedami: »Ohranimo vrednoti zdravja in ohranjanja narave kot naši ključni vrednoti. Obe vrednoti sta nedeljivo povezani.« 

Sodelovanje med Triglavskim narodnim parkom in Naravnim parkom Julijsko predgorje traja že več kot 20 let. V tem obdobju sta parka izvedla mnogo skupnih projektov, bila razglašena za Čezmejno Ekoregijo Julijske Alpe, prejela Listino za trajnostni turizem, predvsem pa postala povezovalca različnih čezmejnih aktivnosti območja, pri katerih sodelujejo številni lokalni, regionalni in državni deležniki.

Direktor Triglavskega narodnega parka mag. Janez Rakar in predsednica sveta Naravnega parka Julijsko predgorje Annalisa Di Lenardo sta pohvalila sodelovanje in povedala: »Ko pogledamo v preteklost, smo z opravljenim delom izjemno zadovoljni. Zahvala gre vsem, ki to izjemno partnerstvo gradijo in ohranjajo.«

Oba parka sta tudi upravljavca UNESCO MAB Biosfernega območja Julijske Alpe, vsak v svoji državi. Naslednji skupni projekt je razglasitev enotnega čezmejnega UNESCO MAB  Biosfernega območja Julijske Alpe. Prvi korak k uresničitvi pa sta storila direktor in predsednica že danes s podpisom Dogovora o sodelovanju katerega namen je spodbuditi postopek priprave kandidature za ustanovitev le-tega. O samem programu UNESCO MAB pa je spregovoril generalni sekretar Slovenske nacionalne komisije za UNESCO Gašper Hrastelj.

Obiskovalci so si ogledali večkrat nagrajen film Narava brez meja, ki je nastal v okviru projekta Nat2Care in je na voljo na ogled vsakomur, ki obišče Dom Trenta, in fotografski razstavi Dana Briškega in Domenica Ferarre. Informacijsko izobraževalno središče Dom Trenta je uradno postalo tudi Informacijsko središče čezmejne Ekoregije Julijske Alpe.

Dogodka so se udeležili tudi podpredsednik SAZU akademik Robert Zorec, predstavniki Naravnega parka Julijsko predgorje ter mnogi drugi pomembni gostje.  

V sklopu praznovanja 40. obletnice je bilo v četrtek, 22. julija 2021 izvedeno brezplačno vodenje po Soški poti, najstarejši parkovni poti, pod strokovnim vodenjem Janeza Bizjaka. Številnim obiskovalcem so se pridružili gostje iz partnerskega parka Naravnega parka Taunus iz Nemčije.

Obeležitev 40. in 60. obletnice poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Podrobnejše in aktualne informacije o prihajajočih dogodkih obeleževanja 40./60. obletnice so objavljene na spletni strani Triglavskega narodnega parka www.tnp.si