Mladi z Biosfernega območja Julijske Alpe na taboru poglobili znanje o naravi

01.08.2019

Triglavski narodni park je za osnovnošolce Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe v okviru projekta LIFE Naturaviva: Biodiverziteta – umetnost življenja in v sodelovanju z Mrežo zavarovanih območij v Alpah ALPARC od 9. do 13. julija 2019 v dolini Trente pripravil brezplačni Poletni tabor TNP 2019 – Biodiverziteta v Trenti. Triindvajset mladih iz osnovnih šol oziroma podružnic iz Radovljice, Gorij, Bohinja, Bleda, Jesenic, Žirovnice, Lipnice, Kranja, Nove Gorice in Trebnjega ter z Gimnazije Jesenice je spoznavalo raznolikost živalstva in rastlinstva, podali pa so se tudi na Kriške pode in se tako pridružili mednarodnemu dogodku Mladi na vrhu 2019.

Udeleženci 5-dnevnega tabora v Trenti so na različne načine spoznavali naravni svet s poudarkom na naravovarstvu in ohranjanju ter širjenju znanja o biodiverziteti. Biodiverziteta šteje! Je fantastična raznolikost življenja, ena najbolj dragocenih in najbolj žlahtnih značilnosti našega planeta. Zaposleni Triglavskega narodnega parka so za udeležence pripravili zanimiva tematska vodenja po Soški poti, ogledali so si botanični vrt Juliana in se z gorskim vodnikom podali na Kriške pode. Popoldneve so izkoristili za predstavitev dela naravovarstvenih nadzornikov in lovca. Na delavnici so udeleženci spoznali, da lovčeva oprema ni samo puška. Podali so se v gozd, spoznali lovišče in opazili srnjad ter kozoroge. Pestri so bili tudi večeri: opazovali so nočno nebo, se udeležili brezplačnega poletnega kina z ogledom dokumentarnega filma o naravi na Finskem. Po dnevih polnih doživetij so udeleženci svoj zadnji večer preživeli kot se spodobi. Kitara, ples in petje. Na leskovih palicah pa hrenovke!  

Z gorsko turo na Kriške pode so se tako kot mladi v drugih zavarovanih območjih v Alpah pridružili gibanju Mladi na vrhu. Na pobudo Mreže zavarovanih območij v Alpah se namreč mladi v različnih alpskih državah na isti dan povzpnejo v visokogorje in pozornost namenijo zavarovanimi rastlinami in živalmi ter spoznavanju pravilnega gibanja in vedenja v občutljivem gorskem svetu.

Skupnost šol Biosfernega območja Julijske Alpe povezuje 38 osnovnih šol in več kot 7.000 osnovnošolcev ter ravnateljev in učiteljev. Šole so tako vključene v vrsto aktivnosti Triglavskega narodnega parka z namenom spoznavanja posebnosti našega edinega narodnega parka in spodbujanja odgovornega odnosa do narave in kulturne dediščine. Vsebine Triglavskega narodnega parka se tako sistematično vključujejo v šole, da bodo mladi spoznavali naš edini narodni park, njegov pomen, o njem razmišljali in bili nanj ponosni. Vsebine so za šole skupnosti šol brezplačne.

Javni zavod TNP s finančno podporo projekta LIFE NATURAVIVA – Biodiverziteta umetnost življenja.

FILMČEK O TABORU 

Fotografije: Mojca Pintar in Aleš Zdešar

LNVlogo rgb pos A 3