Obiskovalci zelo pozitivno sprejeli prometna režima na cestah na Mangrtsko sedlo in v Ukanc

10.07.2019

Mangrtsko cesto, ki velja za eno najlepših panoramskih cest v Triglavskem narodnem parku, in Ukanc, ki je s slapom Savica eno najlepših in najbolj obiskanih območij v Bohinju, so obiskovalci v soboto dne 6. julija 2019 lahko doživeli na okolju prijaznejši način, ko je potekal promocijski dan umirjanja prometa. Osrednji namen akcije je bil prepoznati prednosti umirjanja prometa, ki obiskovalcem omogoča lepše doživljanje in ima manj negativnih vplivov na naravo. Spremenjena prometna režima z brezplačnim javnim prevozom so številni obiskovalci na sončno soboto sprejeli zelo pozitivno.

Cesta na Mangrtsko sedlo, najvišje speljana cesta v Sloveniji, posebna zaradi izredne relativne višinske razlike ter tehničnih značilnosti, in eden najlepših kotičkov Bohinja sta v soboto gostila promocijski dan umirjanja prometa oziroma sodoben prometni režim z zaprtjem cest za osebna vozila in organiziranim brezplačnim prevozom. V Bohinju so bile organizirane še druge možnosti dostopa, saj so obiskovalci imeli priložnost brezplačne vožnje z ladjo, prevoz s kočijo s konjsko vprego, vodene pohode in okrepčilo na stojnici »Pojužnajte na prostem«. 

Z organiziranim brezplačnim javnim prevozom iz Loga pod Mangrtom (650 m n.m.v.) do koče na Mangrtskem sedlu (1900 m n.m.v.) in nazaj se je na ta dan med 6.00 in 19.00 uro pripeljalo več kot 600 obiskovalcev. Spremenjen prometni režim so pozdravili kolesarski navdušenci, ta dan se jih je na Mangrtsko cesto povzpelo nekaj manj kot 200. Obiskovalci so se z osebnimi vozili lahko pripeljali le do Mlinča (odcep za Mangrtsko cesto) oz. do osrednjega parkirišča v Logu pod Mangrtom. V Bohinju pa so se obiskovalci  z osebnimi vozili lahko pripeljali do osrednjega parkirišča na križišču v Ukancu, od koder  je bilo nadaljevanje poti možno le z organiziranim brezplačnim prevozom, brezplačnim taksijem, peš, s kolesom ali s kočijo. V Bohinju se je z brezplačnimi organiziranimi prevozi pripeljalo okoli 2500 potnikov, ob tem je bilo še 1049 obiskovalcev, ki so koristili brezplačen prevoz z ladjo. Predvsem veseli dejstvo, da je veliko obiskovalcev pustilo svoje avtomobile na parkiriščih v Bohinjski Bistrici in za obisk Ukanca uporabilo organizirane prevoze in da je bilo med obiskovalci veliko kolesarjev in pohodnikov. Odzivi udeležencev na obeh območjih so bili izredno pozitivni, saj se javnost zaveda prednosti, ki jih tovrstni režim prinaša tako naravi kot pohodnikom in kolesarjem.

Izvedba promocijskega dneva ne bi bila možna brez sodelovanja lokalnih skupnosti z Javnim zavodom Triglavski narodni park. V akcijo na Mangrtsko cesto so se vključili: Razvojna zadruga Mangrt, Turizem Dolina Soče, Turistično društvo Log pod Mangrtom, PGD Log pod Mangrtom, agencija Outdoor Galaxy, občina Bovec, Koča na Mangrtskem sedlu ter Medobčinska uprava občin Bovec, Kobarid, Tolmin in Kanal ob Soči. V akciji v Bohinju pa so sodelovali: Občina Bohinj, Turizem Bohinj, Kajak kanu klub Bohinj, Nogometni klub Bohinj, Lovska družina Bohinjska Bistrica, Športno turistično društvo Bohinj, Društvo upokojencev Bohinjska Bistrica, Prostovoljno gasilsko društvo Savica Polje, Prostovoljno gasilsko društvo Stara Fužina, Turistično društvo Bohinj, Krajevna skupnost Stara Fužina – Studor, prebivalci ter prostovoljci iz Ukanca. Da je dan potekal brez težav, so pri izvedbi pomagali tudi Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Bled, Bohinj in Železniki ter Policija, sodelovali pa so še: Arriva d.o.o., Kovi prevozi  Etvin Berginc s.p., Majk d.o.o., Andrej Smukavec, PAC Sports, Blaž in Tine Ceklin, Kmečke žene in posamezniki.  

Upravljavci in deležniki so z organizacijo dneva umirjanja prometa pridobili tudi pomembno izkušnjo za upravljanje občutljivih naravnih okolij. Obiskovalci so ta dan lahko preko vprašalnikov podali svoje mnenje, pridobljeni odgovori pa bodo v pomoč pri pripravi dolgoročnega projekta umirjanja prometa na območju Triglavskega narodnega parka.

Promocijski dan umirjanja prometa na Mangrtski  cesti so sofinancirali Javni zavod Triglavski narodni park, Turizem Dolina Soče, Razvojna zadruga Mangrt in Občina Bovec, v Bohinju pa Občina Bohinj, Javni zavod Triglavski narodni park in Turizem Bohinj.

Organizatorji se za sodelovanje posebej zahvaljujejo Ministrstvu za infrastrukturo - Direkciji RS za infrastrukturo - Sektorju za vzdrževanje, varstvo cest in prometno varnost, Ministrstvu za okolje in prostor, v Bohinju pa še Žičnicam Vogel Bohinj d.o.o. ter Turističnem društvu Bohinj za popuste za obiskovalce za nihalko na Vogel, gostinske storitve na Voglu ter v Planinskem domu Savica ter brezplačno sladico Savica v gostilni Danica.

Foto: Aleš Zdešar (Dan umirjanja prometa na cesti na Mangrtsko cesto) in Pavel Korošec (Dan umirjanja prometa v Bohinju)