Nazaj na novice

Izšel je koledar dogodkov obeleževanja 100-letnice

26.03.2024
Izšel je koledar dogodkov obeleževanja 100-letnice
Letošnja 100-letnica podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika Triglavskega narodnega parka, je pomembna za celotno slovensko naravovarstvo in za vso Slovenijo. Zato jo tudi praznujemo skupaj. Vse dogodke obeleževanja smo zbrali v eno publikacijo.

»Varstvo je obstoj. Geslo ob praznovanju 100. obletnice ustanovitve predhodnika Triglavskega narodnega parka razumem najprej kot veliko hvaležnost, da so naši predniki prepoznali pomen varstva dela prelepih Julijskih Alp. In nato kot zavezo in odgovornost, da spoštujemo izjemno naravo Triglavskega narodnega parka, ki nam je zaupana v varstvo za rodove, ki prihajajo za nami,« je v uvodnih besedah v koledarju prireditev obeleževanja 100-letnice zapisala predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar, častna pokroviteljica obeleževanja tega jubileja.

 

Vse prireditve v eni publikaciji

 

V koledar prireditev smo zbrali vse prireditve, ki so bile, so in bodo v letošnjem letu povezane s 100-letnico, ne glede na to, v čigavi organizaciji in kje bodo potekale. Ves čas poudarjamo, da je to jubilej celotne Slovenije, zato smo tudi k obeleževanju povabili številne inštitucije, organizacije, društva, posameznike,…

 

Ne le nizanje prireditev, publikacija v članku naravovarstvenika in nekdanjega direktorja Javnega zavoda Triglavski narodni park (JZ TNP) Janeza Bizjaka opisuje razmere in razloge za ustanovitev Alpskega varstvenega parka leta 1924. Na zemljevidu pa se lahko prepričate, za kako majhno območje zavarovanja je šlo v primerjavi z današnjim obsegom Triglavskega narodnega parka.

 

Poleg koledarja tudi skok v zgodovino

 

Koledar v tiskani obliki je trenutno na voljo na vseh informacijskih točkah Triglavskega narodnega parka in ga v teh dneh dostavljamo tudi širše po Biosfernem območju Julijske Alpe. V digitalni obliki pa smo ga objavili na naši spletni strani www.tnp.si na zavihku 100-letnica. Do njega lahko dostopa tudi s klikom na to povezavo.

 

»Le s skupnimi močmi bomo ohranili to izjemno naravno okolje, ustvarjali ugodne pogoje za prebivalce in obiskovalcem omogočili nepozabno doživetje. Verjamemo, da boste skozi dogajanje v letu 2024 to začutili tudi vi. Vabljeni, da se nam na dogodkih skozi celotno leto pridružite,« pa se glasi povabilo na dogodke izpod peresa direktorja JZ TNP dr. Tita Potočnika.

 

Slovenija pod sloganom »Kakovostno življenje v Alpah za vse« v letih 2023 in 2024 predseduje Alpski konvenciji. Ministrstvo za naravne vire in prostor želi Alpsko konvencijo približati prebivalcem in prispevati k trajnostnem razvoju slovenskih Alp, pri čemer v JZ TNP tesno sodelujemo.