O parku

Neprecenljiv biser narave

header image o parku

Mogočen, skrivnosten, vznemirljiv, igriv, zapeljiv in neponovljiv. Edini narodni park v Sloveniji, se ponosno razteza na 840 kvadratnih kilometrih, v osrčju Julijskih Alp.

Neskončni, skrivnostni gozdovi, globoke doline, visoke planine in voda, ki se bistra pretaka z najvišjega vrha – Triglava, v reke, jezera in potočke.

Avtohtone živali, z divjim volkom, medvedom in risom ter pestro, pisano rastje z 19 vrstami endemičnih rastlin. Tu, kjer so doma številni miti in legende ljudje še vedno živijo kot nekoč, v popolnem sožitju z naravo, s posluhom za tradicijo.

Neokrnjena narava

Kristalno čiste vode, ostanki pragozdov, visokogorski grebeni z vrhovi, ledeniško preoblikovane koritaste doline, ledeniška jezera, visoka barja … narava se v tem koščku sveta predstavlja v vsej svoji raznolikosti in lepoti.

ODKRIJTE ZAKLADE NARAVE

Reliefna razgibanost področja v svoji pestrosti ponuja številne naravne vrednote.

Tu najdemo vrste, ki imajo veliko razširjenost, pa tudi take, ki so jih doslej našli le na območju parka.

Pisan živalski svet

V klimatsko pestrem in reliefno razgibanem Triglavskem narodnem parku si je dom ustvarilo okoli 7000 različnih vrst živali, od drobnih žuželk in sladkovodnih rib do mogočnega jelena in ponosnega planinskega orla.

SPOZNAJTE ALPSKE ŽIVALI

Kulturna dediščina

Alpska kulturna dediščina Slovenije je izjemna, njeno varstvo pa pomembna naloga. Poleg znamenitega Aljaževega stolpa sta v Triglavskem narodnem parku trenutno še dva spomenika s statusom državnega pomena.

POIŠČITE KULTURNE SPOMENIKE

Ne ohranjamo le prvobitne narave, temveč tudi avtohtono, pristno kulturno dediščino.

Trda polnomastna sira Tolminc in Bovški sir ter mehki sir Mohant za kakovostno in okusno malico.

Pristna, domača hrana

Ekološko kmetovanje in prijazna reja domačih živali, ki se na tradicionalen način pasejo na zelenih planinah, sta pogoj za zdravo, domačo hrano, med katero smo najponosnejši na naše lokalne sire z zaščiteno označbo porekla.

POSKUSITE LOKALNE IZDELKE

Koristne informacije

Center TNP Bohinj 930 550 1

Info mesta

Začnite spoznavanje Triglavskega narodnega parka z Info mesti.

Bonton 930 550 1

Pravila obnašanja

Upoštevanje pravil in priporočil ravnanja v zavarovanem območju je dobro sprejeto, saj pripomore k osnovnemu poslanstvu narodnega parka – za potomce ohraniti izjemno naravo tega neprecenljivega gorskega sveta.

Ajdovska deklica 930 550 1

Pogosta vprašanja

Objavljamo izbor pogostih vprašanj in odgovorov.

Promet in javni prevoz 930 550 1

Promet in javni prevoz

Manj hrupa, manj pločevine, nižji ogljični odtis – vse to pomeni več čistega zraka in obilje miru.

Triglav TNP 1360 600 2

Podatki o parku

Triglavski narodni park se razprostira na severozahodu Slovenije ob meji z Italijo in blizu meje z Avstrijo, na jugovzhodnem delu alpskega masiva.