"Večna sprememba, ujeta v fotografski objektiv" in "S smučmi, vrvjo ali peš"

21.04 - 31.12.2022 / Slovenski planinski muzej, Mojstrana

Par 02 web2

Vabljeni na ogled fotografske razstave Večna sprememba, ujeta v fotografski objektiv, s katero je Triglavski narodni park v letu 2021 obeležil svojo 40. in 60. obletnico v Ljubljani. Celotna razstava je sestavljena iz 39 črno-belih fotografij poeta gorske fotografije Jaka Čopa in iz enakega števila sodobnih barvnih fotografij istih motivov. Razstava je vizualni sprehod skozi spremembe, ki so nastale v zadnjih 40 letih ali več in je hkrati fotografska predstavitev narodnega parka v dveh različnih tehnikah in obdobjih.

V Mojstrani, pred Slovenskim planinskim muzejem, bo na velikih panojih razstavljenih 10 izbranih parov. Da bi ta izjemen pogled v svet črno-belih fotografij in njenih sodobnejših različic lahko videlo čim večje število občudovalcev Triglavskega narodnega parka, bo razstava v letu 2022 v različnem obsegu in izboru fotografskih parov gostovala  po narodnem parku in širše. Od 13. aprila 2022 dalje je del razstave na ogled pred Infocentrom Triglavska roža Bled, v juniju bo gostovala v Bohinju, pred Centrom Triglavskega narodnega parka v Stari Fužini, v juliju pa se bo selila v Trento, pred Informacijsko središče Dom Trenta. V septembru bo na ogled v Tolminu in ob kolesarski poti Alpe Adria v mestecu Resiutta (Na Bili) v Italiji.

Razstava bo pred Slovenskim planinskim muzejem na ogled do pomladi 2023.

Več o razstavi najdete na: https://www.tnp.si/sl/spoznajte/40-let/vecna-sprememba/

 

V notranjost muzeja pa je na ogled razstava fotografa Andreja Trošta: S smučmi, vrvjo ali peš. Fotografija Andreja Trošta je bila izbrana med najboljše 3 na natečaju Triglav 240. Samostojna razstava prikazuje njegovo fotografsko ustvarjanje povezano z gorami, spoštljivim obiskom njihovega krhkega kraljestva in otipljivim občudovanjem, ki ga nevsiljivo prenaša na gledalca.

Andrej je velik ljubitelj gora in po duši športnik. Po treh desetletjih ukvarjanja s športnim plezanjem si še vedno z veliko zagnanostjo postavlja plezalne izzive. Osvojil je več naslovov državnega prvaka v športnem plezanju in bil član mladinske reprezentance. Je tudi trener športnega plezanja.

Fotoaparat ga spremlja na vseh korakih tudi tam, kjer bi ga marsikdo pospravil v nahrbtnik. Gorsko okolje ga privlači, zato v njegovi zbirki prevladujejo gorski motivi in aktivnosti v gorah.Njegove fotografije z gorsko tematiko so bile že večkrat nagrajene v fotonatečajih ali izbrane v publikacijske namene.

kolaz Trost

 

Soorganizator in gostitelj razstav je Slovenski planinski muzej.

Pokrovitelj tiska fotografij za razstavo Večna sprememba je Zavarovalnica Triglav. 

Logo 04 web

Termini

  • 21.04 - 31.12.2022 Slovenski planinski muzej, Mojstrana, ob 19.00 uri