Triglavski Narodni Park - prireditve

Triglavski narodni parkLjubljanska cesta 274260 BLED • SLOVENIJA
tel. +386 4 578 02 00 • faks: +386 4 578 02 01

Slovenija-Triglavski Narodni Park - detail

Triglavski narodni park (TNP) leži na območju severozahodne Slovenije, natančneje Julijskih Alp. Je edini narodni park v Sloveniji. Park je bil poimenovan po Triglavu, najvišji slovenski gori, ki leži skoraj v središču parka.
Google Maps

Interaktivni pregled varstvenih območij TNP

» Stopnja nevarnosti snežnih plazov

Slovenija-Triglavski Narodni Park

Zdravilne rastline izpod Triglava

08.06.2012 19:00

Info središče TNP Triglavska roža na Bledu, Ljubljanska cesta 27, Bled

Človek je v preteklosti v sožitju z naravo in svojo okolico razvil celo paleto znanj, ki vse hitreje izumirajo. Zato smo v Info središču TNP Triglavska roža na Bledu ponovno pripravili zanimiv tečaj da obnovimo oz. se naučimo STAREGA ZNANJA ZA NOVE DNI.

"Za vsako bolezen rožca raste"

Res je! Pa veste katera rožca oz. zel je tista prava, ki vam bo olajšala ali pozdravila vaše težave? Udeležite se petkovega predavanja Katarine Košir Fedran, mag. farmacije, ki nam bo pripravila strokovno predavanje s pregledom najpomembnejših zdravilnih rastlin in njihovo tradicionalno rabo. Čez teden dni, v soboto, pa iz učilnice v naravo. Pod strokovnim vodenjem biologinje Andreje Papež se bomo sprehodili v dolino Tamar in si ogledali kako v živo izgledajo zdravilne rastline, ki jih lahko najdemo v alpski dolini.

V petek, 8. junija, nam bo mag. farmacije Katarina Košir Fedran pripravila strokovno predavanje s pregledom najpomembnejših zdravilnih rastlin, ki rastejo v Triglavskem narodnem parku, njihovo tradicionalno uporabo v zdravilne namene in uporabo v današnji zeliščni medicini. Za učinkovitost pripravkov iz njih je pomembno poznavanje pravil pri nabiranju, sušenju, izdelavi pripravkov in njihovem shranjevanju. Zato bo predstavila najpomembnejše napake, da se izognemo neželenim učinkom zeliščnih pripravkov in nasvete podkrepljene s stroko in kliničnimi študijami. Z veseljem bo z vami delila uporabne recepte za pripravo zeliščnih pripravkov, s katerimi lahko preprečimo ali olajšamo marsikatero zdravstveno težavo. Pridružila se nam bo tudi sodelavka JZ TNP Tanja Menegalija in nam na kratko predstavila kako je z nabiranjem rastlin na območju Triglavskega narodnega parka.

V soboto, 16. junija pa se bomo ob 10. uri dobili v Planici, ker nam bo biologinja Andreja Papež pokazala, katere so tiste divjerastoče rastline, ki so uporabne pri lajšanju zdravstvenih težav in katere lahko uporabimo tudi v kuhinji. Na terenu od Planice proti Tamarju si bomo ogledali precej različnih rastlinskih vrst iz različnih življenjskih okolij, vse od travnika pa do gozda in skalovja. Med njimi so mnoge zanimivo uporabne. Še posebej se bomo posvetili zdravilnim in užitnim rastlinam ter jih tudi vonjali in okušali. Ker pa narava ni pogrnjena miza, ki si želi, da bi z nje vse pojedli, pameten nabiralec pozna tudi strupene vrste. Nekatere med njimi bomo tudi spoznali. Ugotovili bomo, da marsičesa še ne vemo, in da je skrajni čas, da začnemo gledati okrog sebe in se čuditi zanimivi pestrosti rastlin.

Tečaj bo potekal v Info središču TNP Triglavska roža na Bledu v dveh delih, namenjen je vsem generacijam, od mladostnikov do upokojencev, začetnikom in tistim, ki znanje želijo nadgraditi. Pričeli bomo s predavanjem v petek, 8. junija, ob 19. uri, nadaljevali pa z vodenim izletom v dolino Tamar v soboto, 16. junija, ob 10. uri.

Rok za prijave:
• Sreda, 6. junij 2012

Cena tečaja je 17 €, kar vključuje stroške predavanja v petek in strokovnega vodenja v soboto. Plačilo poravnate v Info središču Triglavska roža na Bledu ob začetku predavanja.

Na tečaj se je mogoče prijaviti na več načinov:
• po telefonu: 04 5780245,
• po elektronski pošti: .(JavaScript must be enabled to view this email address)
• s prijavnico, ki jo lahko v Info središče TNP Triglavska roža na Bledu prinesete vsak dan med 10. In 18. uro.
• prijavnico lahko pošljete tudi po pošti na:

Triglavski narodni park
Staro znanje za nove dni
Ljubljanska cesta 27
4260 Bled

Vljudno vabljeni!

 

Januar 2017
NPTSČPS
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


E-RAZGLEDNICE

TNP e-razgledniceTNP e-razgledniceTNP e-razglednice
TNP e-razgledniceTNP e-razgledniceTNP e-razglednice
TNP e-razgledniceTNP e-razgledniceTNP e-razglednice

Pošljite e-razglednice vašim prijateljem, znancem, sorodnikom, in jih razveselite z vašimi pozdravi.

TRGOVINA

Stenski Koledar 2017  / Calendar 2017

Stenski Koledar 2017 / Calendar 2017

V Triglavskem narodnem parku sta leti 2017 in 2018 posvečeni…več

DOBER DAN, TRIGLAVSKI NARODNI PARK

DOBER DAN, TRIGLAVSKI NARODNI PARK

Fotomonografija

Fotomonografija avtorja Jožeta Miheliča je izšla…več

Kapa TNP

Kapa TNP

Kapa s ščitom in vtisnjenim znakom TNP.več

Flis jopica TNP (ženska)

Flis jopica TNP (ženska)

Ženska jopica v oranžni in ciklamni barvi.več

Triglav v flickr

Triglav National Park SloveniaTriglav National Park SloveniaTriglav (2864m), SlovenijaTriglav national park, Soča river, SloveniaSLOVENIA.Triglav Valley - Double Lake (Dovojno Jezero)Sedmera LakesTriglav behind wires/liberté pour le Triglave!Triglav peakTriglavski Narodnitriglav dom @ night

Fotografski mozaik Triglavskega narodnega parka na portalu flickr.

OBVEŠČAMO

Odsvetujemo obisk slapa Peričnik

Obiskovalce Triglavskega narodnega parka obveščamo, da zaradi zaledenele poti in…več

Mednarodni arhitekturni natečaj Constructiva Alps 2017

Zvezni urad za prostorski razvoj v Švici objavlja natečaj za…več

Nova številka časopisa Svet pod Triglavom

Izšla je 23. številka časopisa Triglavskega narodnega parka za prebivalce,…več